ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

Στην ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο την εφαρμογή του Προγράμματος «Απόλλων» από την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 , συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Παναγιώτης Νταής. 

Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναλύθηκε η δομή και οι προοπτικές που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό και δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του.

Το πρόγραμμα Απόλλων θεσπίζεται με το αρθ. 103 του ν. 5106/2024 και προβλέπει τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας ανά Περιφέρεια, στην οποία συμμετέχουν οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και οι ΤΟΕΒ, με σκοπό την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως της ηλιακής ενέργειας, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών αναγκών και να μειωθεί το αντίστοιχο κόστος. 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, με την ιδιότητα του Προέδρου της Π.Ε.Δ. αφού εξέφρασε την κατ’ αρχή θετική στάση των ΟΤΑ απέναντι στην εφαρμογή του Προγράμματος «Απόλλων», δεσμεύτηκε ότι η Π.Ε.Δ. θα ενημερώσει τους Δήμους ώστε να ληφθούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηπείρου και οι ΔΕΥΑ, εξαιτίας του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους και ανέλυσε τις προτάσεις της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

  1. Άμεση μεταφορά των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Συνδέσμων Ύδρευσης, από το οικιακό τιμολόγιο στο βιομηχανικό τιμολόγιο των παρόχων ενέργειας, αφού στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους λειτουργούν μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου (π.χ. αντλιοστάσια).
  2. Έκτακτη επιχορήγηση των Ο.Τ.Α. για την αποπληρωμή των οφειλών προς τις εταιρείες παροχής ενέργειας, πριν αυτές μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα χρέη και προκύψουν άλλου είδους προβλήματα (π.χ. διακοπή ηλεκτροδότησης εγκαταστάσεων, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.α.).
  3. Ανάληψη ακόμη και νομοθετικής πρωτοβουλίας αν χρειαστεί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνητικών διακανονισμού χρεών μεταξύ εταιρειών – παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και Δήμων, με ευνοϊκούς όρους για τους Ο.Τ.Α. και τις ΔΕΥΑ.
  4. Χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα (ευρωπαϊκά ή εθνικά) ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τελευταία Νέα από την ΠΕΔ Ηπείρου