Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικότητας & Προσωπικών Δεδομένων

1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ο παρών ιστοχώρος (https://www.pedepirus.gr/) αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679.
Το παρόν κείμενο πολιτικής περιγράφει τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων των χρηστών κατά την επίσκεψη ή χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ιστοχώρου μας. Ο επισκέπτης του ιστοχώρου μας ή/και χρήστης των υπηρεσιών μας οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας των προσωπικών του πληροφοριών που αναφέρονται εδώ, εφόσον δε, εξακολουθεί να κάνει χρήση, σημαίνει ότι τους αποδέχεται και συγκατατίθεται στην επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου.

Υπεύθυνος επεξεργασίας
Υπεύθυνος επεξεργασίας είναι η Π.Ε.Δ. Ηπείρου η οποία εδρεύει στην Ναπολέοντος Ζέρβα 2 Ιωάννινα, 45332, τηλ.: 26510 23960, email: tedkioan@otenet.gr

Yπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων
H Π.Ε.Δ. Ηπείρου έχει ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος παρακολουθεί τη συμμόρφωσή της με τον Κανονισμό 2016/679 και άλλες διατάξεις σχετικά με την προστασία δεδομένων. Τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι dpo@pedepirus.gr

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Τι είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα
Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι κάθε πληροφορία που αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο («υποκείμενο των δεδομένων»), όπως είναι ονοματεπώνυμο, ηλεκτρονική διεύθυνση, ΑΦΜ κ.ά. Ως ταυτοποιήσιμο ορίζεται το φυσικό πρόσωπο εκείνο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί, άμεσα ή έμμεσα, ιδίως μέσω αναφοράς σε αναγνωριστικό στοιχείο ταυτότητας, όπως όνομα, σε αριθμό ταυτότητας, σε δεδομένα θέσης, σε επιγραμμικό αναγνωριστικό ταυτότητας (διεύθυνση ΙΡ, e-mail κλπ.) ή σε έναν ή περισσότερους παράγοντες που προσιδιάζουν στη σωματική, φυσιολογική, γενετική, ψυχολογική, οικονομική, πολιτιστική ή κοινωνική ταυτότητά του.

Τι είναι δεδομένα ειδικών κατηγοριών
Ειδικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι τα προσωπικά δεδομένα που αποκαλύπτουν τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις ή τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς και η επεξεργασία γενετικών δεδομένων, βιομετρικών δεδομένων με σκοπό την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση προσώπου, δεδομένων που αφορούν την υγεία ή δεδομένων που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικού προσώπου ή τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Τι είναι επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται με ή χωρίς τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων, σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, διάρθρωση, αποθήκευση, προσαρμογή, μεταβολή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, χρήση, διαβίβαση σε τρίτους, διάδοση, συσχέτιση, συνδυασμός, περιορισμός, διαγραφή και καταστροφή προσωπικών δεδομένων.

Τι είναι υπεύθυνος επεξεργασίας
Υπεύθυνος επεξεργασίας είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας που, μόνα ή από κοινού με άλλα, καθορίζουν τους σκοπούς και τον τρόπο επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,

Τι είναι εκτελών την επεξεργασία
Εκτελών την επεξεργασία είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας που επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας,

Τι είναι αποδέκτης
Αποδέκτης είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας, στα οποία κοινολογούνται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είτε πρόκειται για τρίτον είτε όχι. Ωστόσο, οι δημόσιες αρχές που ενδέχεται να λάβουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης ή κράτους μέλους δεν θεωρούνται ως αποδέκτες· η επεξεργασία των δεδομένων αυτών από τις εν λόγω δημόσιες αρχές πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες προστασίας των δεδομένων ανάλογα με τους σκοπούς της επεξεργασίας.

Τι είναι συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων
Συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων είναι κάθε ένδειξη βουλήσεως, ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και εν πλήρει επιγνώσει, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων εκδηλώνει ότι συμφωνεί, με δήλωση ή με σαφή θετική ενέργεια, να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.

Ποια προσωπικά δεδομένα συλλέγουμε και για ποιο σκοπό
Κατά την επίσκεψη και πλοήγηση στον Ιστοχώρο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, αυτόματα γίνεται καταγραφή της διεύθυνσης δικτυακού πρωτοκόλλου του χρήστη, μέσω της οποίας, όμως δεν αποκαλύπτονται αναγνωρίσιµα στοιχεία της φυσικής ταυτότητας του χρήστη, αλλά αυτά χρησιµοποιούνται αποκλειστικά και µόνο για στατιστικούς λόγους επισκεψιµότητας στη δικτυακή παρουσίασή µας. Επιπλέον, συλλέγονται cookies, στην επεξεργασία των οποίων έχετε συγκατατεθεί. Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται με σκοπό να σας παρέχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες του ιστοχώρου μας.

Νόμιμη βάση επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων
H νόμιμη βάση επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η συγκατάθεση κατά την επίσκεψη της ιστοσελίδας μας και κατά τη συλλογή των διευθύνσεων e-mail, όπως και κατά τη χρήση της φόρμας επικοινωνίας.

Αποδέκτες των δεδομένων
Τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών ή/και χρηστών των υπηρεσιών του ιστοχώρου μας δεν διαβιβάζονται σε τρίτους αποδέκτες, παρά μόνο στη Γραμματεία για την επικοινωνία.

Χρόνος διατήρησης των δεδομένων
Τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν τους επισκέπτες του ιστοχώρου ή/και χρήστες των ηλεκτρονικών μας υπηρεσιών συλλέγονται και διατηρούνται για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο και μετά διαγράφονται. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα από τις επισκέψεις διαγράφονται αυτόματα μετά από την πάροδο έξι μηνών και τα στοιχεία επικοινωνίας, όταν το ζητήσει ο χρήστης που έχει κάνει εγγραφή στις ηλεκτρονικές μας υπηρεσίες.

Ασφάλεια δεδομένων
Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και επισκεπτών του ιστοχώρου μας χρησιμοποιούμε ασφαλή σύνδεση (https://) και μέτρα ασφαλείας δεδομένων για την αποτροπή του κινδύνου απώλειας, κακής χρήσης, μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και κοινοποίησης των προσωπικών σας πληροφοριών.

Τα δικαιώματα σας
Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, έχετε τα εξής δικαιώματα:
α) δικαίωμα πρόσβασης, δηλ. το δικαίωμα να πληροφορηθείτε εάν προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία,
β) δικαίωμα διόρθωσης, δηλ. το δικαίωμα να απαιτήσετε τη διόρθωση ανακριβών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,
γ) δικαίωμα διαγραφής, δηλ. το δικαίωμα να ζητήσετε να διαγραφούν τα προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν,
δ) δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας όταν η ακρίβεια των δεδομένων αμφισβητείται, είναι παράνομη ή για άλλους λόγους,
ε) δικαίωμα φορητότητας, δηλ. το δικαίωμα να ζητήσετε να λάβετε τα δεδομένα που σας αφορούν σε δομημένο, κοινώς χρησιμοποιούμενο και αναγνώσιμο από μηχανήματα μορφότυπο, καθώς και να διαβιβασθούν τα εν λόγω δεδομένα σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας και
στ) δικαίωμα εναντίωσης στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας, εκτός αν υφίστανται επιτακτικοί και νόμιμοι λόγοι για την επεξεργασία οι οποίοι υπερισχύουν των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σας.

Για την άσκηση των δικαιωμάτων σας, υπό τους περιορισμούς της κείμενης νομοθεσίας (άρθρα 17 παρ. 3 στοιχ. β΄, 20 παρ. 3 και 23 Κανονισμού 2016/679), μπορείτε να απευθυνθείτε στην Π.Ε.Δ. Ηπείρου, αποστέλλοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλ. διεύθυνση: tedkioan@otenet.gr ή dpo@pedepirus.gr ή ταχυδρομικώς, στην ως άνω διεύθυνσή μας.

Δικαίωμα καταγγελίας
Σύμφωνα με τον Κανονισμό αριθ. 679/2016, έχετε το δικαίωμα, εάν θεωρείτε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά σας όσον αφορά την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, να υποβάλετε καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία εδρεύει στην Αθήνα (Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23) και στο τηλέφωνο 2106475600 και φαξ 2106475628 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας complaints@dpa.gr.

2. ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Εισαγωγή
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου, τα οποία μπορεί να αποθηκευτούν στον υπολογιστή, στο κινητό τηλέφωνο ή στο tablet σας, κατά την επίσκεψή σας σε έναν ιστότοπο ή μια ιστοσελίδα. Σκοπός τους είναι να αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις ή τη δραστηριότητά σας στην ιστοσελίδα, ώστε, σε μελλοντικές σας επισκέψεις, οι πληροφορίες αυτές να ανακτώνται και να μην αποθηκεύονται εκ νέου κάθε φορά.

Αν και η πλειοψηφία των φυλλομετρητών (browsers), όπως, λόγου χάρη, οι Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari και Opera, υποστηρίζουν τη χρήση cookies, εντούτοις , ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το φυλλομετρητή του να μην αποδέχεται, εξαρχής, cookies ή να διαγράφει αυτά εκ των υστέρων.

Είδη και χρησιμότητα των Cookies

Τα cookie μπορούν να επιτελέσουν πολλές λειτουργίες. Τα πιο συνήθη cookies που απαντώνται στους περισσότερους ιστότοπους ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

  • Τα cookies προβαλλόμενου ιστοτόπου (website-session cookies), τα οποία αποθηκεύονται, προσωρινά μόνο, στον υπολογιστή σας και προέρχονται από τη σελίδα την οποία επισκέπτεστε. Τα cookies αυτής της κατηγορίας εφαρμόζονται μόνο για τον εκάστοτε ιστότοπο, τον οποίο επισκέπτεστε, και διαγράφονται με την αποχώρησή σας από αυτόν. Τυπικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι τα cookies που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), με τα οποία κρατείται πληροφορία σχετικά με τις επιλογές αγοράς του χρήστη: τα προϊόντα που έχει επιλέξει να αγοράσει αποθηκεύονται στο καλάθι αγορών και δε χάνονται καθώς ο χρήστης επισκέπτεται τις διάφορες σελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος, μέχρις ότου ολοκληρώσει τις αγορές.
  • Τα μόνιμα cookies, τα οποία αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας και διατηρούνται και μετά το τέλος της συνεδρίας σας στο σχετικό ιστότοπο. Τα cookies αυτά κυρίως προσφέρουν προσωποποιημένες υπηρεσίες, που καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες του εκάστοτε χρήστη, κυρίως μέσα από την αποθήκευση πληροφοριών που συγκεντρώνουν για αυτόν. Τέτοιες πληροφορίες περιλαμβάνουν τις προτιμήσεις του χρήστη ως προς την εμφάνιση του ιστοτόπου, τη γλώσσα προτίμησης, τα στοιχεία εισόδου, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε περίπτωση που επιτρέψει την αποθήκευσή τους κλπ. Τα μόνιμα cookies, παρά το όνομά τους, έχουν διάρκεια ζωής και διαγράφονται αυτόματα, μόλις λήξει αυτή.

Εκτός από τα cookies του ιστοτόπου που επισκέπτεστε, υπάρχουν και τα λεγόμενα third-party cookies, τα οποία ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά εφαρμόζονται στον ιστότοπο από τρίτα μέρη. Τα third-party cookies είναι κατά κανόνα αβλαβή, συγκεντρώνουν, όμως, πληροφορίες σχετικά με τους επισκέπτες στον ιστότοπο (μέτρηση επισκεψιμότητας, καταγραφή αριθμού επισκεπτών, γεωγραφική προέλευση, στοιχεία λειτουργικού συστήματος κλπ.) και χρησιμοποιούνται, κυρίως, για σκοπούς διαφημιστικούς και προωθητικούς.

Χρήση των cookies στο https://www.pedepirus.gr/

Το site μας αποθηκεύει cookies στο ηλεκτρονικό μέσο με το οποίο μας επισκέπτεστε, με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτό, καθώς και τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς σας.

Με τα cookies αυτά δεν τίθενται σε κίνδυνο η ιδιωτικότητα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Υποχρέωση της συναίνεσης για αποθήκευση των cookies

Η εγκατάσταση και χρήση cookies ρυθμίζεται ειδικότερα από την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του ν. 3471/2006 (ο οποίος μετέφερε στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία 2002/58/ΕΚ), σύμφωνα με την οποία, η εγκατάσταση και χρήση ενός cookie επιτρέπεται μόνο με τη συγκατάθεση του χρήστη. Ένας ιστότοπος μπορεί να εγκαταστήσει ένα cookie μόνο εάν ο εκάστοτε χρήστης της έχει δώσει τη συγκατάθεσή του μετά από σαφή και εκτενή ενημέρωση για την εγκατάσταση αυτή, το σκοπό της επεξεργασίας, την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης και τυχόν αποδέκτες των δεδομένων. Η συγκατάθεση αυτή μπορεί να δίδεται μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων στο φυλλομετρητή ιστού ή μέσω άλλης εφαρμογής.

Λήψη συναίνεσης από τον επισκέπτη
Δεδομένου ότι ο ιστότοπός μας κάνει χρήση cookies πέραν αυτών που θεωρούνται τεχνικά απαραίτητα για την πραγματοποίηση της σύνδεσης στην ιστοσελίδα ή για την παροχή της υπηρεσίας διαδικτύου, τα οποία εξαιρούνται από την υποχρέωσης λήψης συναίνεσης, σύμφωνα με την παράγραφό 5 του άρθρου 4 του ν.3471/2006, ζητούμε να λάβουμε από εσάς τη συγκατάθεσή σας, πριν την αποθήκευση των cookies που χρησιμοποιούμε. Έχετε τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να διαγράψετε τα cookies που αποθηκεύτηκαν στον υπολογιστή σας, λόγω της επίσκεψής σας στο site μας, μέσα από τις ρυθμίσεις του φυλλομετρητή σας. Ειδικότερα, χρησιμοποιούμε ειδικό plugin, το οποίο εμποδίζει τα cookies να αποθηκευτούν στον υπολογιστή σας, εάν δεν ληφθεί πρώτα η συναίνεσή σας μέσω του πατήματος ενός κομβίου αποδοχής. Πλησίον του κομβίου αποδοχής υπάρχει σύνδεσμος που οδηγεί στην παρούσα Πολιτική Χρήσης Cookies του ιστοτόπου, η οποία παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας διευκολύνουν να λάβετε απόφαση για τη χορήγηση συγκατάθεσης ή όχι στην αποδοχή των cookies.

Έλεγχος και διαγραφή των cookies
Μπορείτε να ελέγχετε ή/και να διαγράφετε τα cookies που έχετε αποθηκευμένα, ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ: www.aboutcookies.org. Μπορείτε να διαγράψετε όλα τα cookies που βρίσκονται ήδη στον υπολογιστή σας, όπως και να ρυθμίσετε τους περισσότερους φυλλομετρητές κατά τρόπο που να μην επιτρέπουν την εγκατάσταση cookies. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, ίσως χρειαστεί να προσαρμόζετε μόνοι σας ορισμένες προτιμήσεις κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν ιστότοπο, ενώ επίσης ενδέχεται να μην λειτουργούν και μερικές υπηρεσίες.