Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία. Το περιεχόμενο της ανανεώνεται διαρκώς.
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 16:00

Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος με θέμα: «Εσωτερικός Έλεγχος στους ΟΤΑ: από τη θεωρία στην πράξη»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, με την συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Γενικών Γραμματέων των Δήμων της Ηπείρου, η έναρξη του Προγράμματος Ενημέρωσης-Επιμόρφωσης για τον Εσωτερικό Έλεγχο στους ΟΤΑ, τις γενικές αρχές που διέπουν το θεσμικό πλαίσιο (Ν.4795/2021), την αναγκαιότητα ένταξής του στους Δήμους, τα οφέλη από τη λειτουργία του, καθώς και τον τρόπο που αυτός θα γίνεται.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την συνεργασία της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, με συντονίστρια την κ. Γκόνου Γεωργία, Διευθύντρια Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης και βασικό εισηγητή τον κ. Κώστα Λιναρδάτο, εσωτερικό ελεγκτή κι επικεφαλή Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας , Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος στην παρέμβασή του, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Δήμαρχο Δωδώνης, κ.Χρήστο Ντακαλέτση για την πρωτοβουλία και τις δράσεις της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Εσωτερικός Έλεγχος “είναι βοηθός και αρωγός της Διοίκησης και όχι απρόσωπος ελεγκτής και αποτελεί προστιθέμενη αξία στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες”. Στόχος, η δημιουργία κοινού προτύπου ελέγχου των διαδικασιών, το οποίο θα δύναται να τροποποιείται αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε δήμου (μικρός, μεγάλος, ορεινός, νησιωτικός, αγροτικός).

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, αφού ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ ΑΕ για την συνεργασία καθώς και τους συμμετέχοντες αιρετούς της Ηπείρου, τόνισε ότι “για όλους όσους υπηρετούμε την Τ.Α. πρώτου βαθμού, αιρετούς αλλά και υπαλλήλους, η έννοια του Ελέγχου είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Η διαφάνεια, η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και η αποτελεσματικότητα προς όφελος των συμπολιτών μας αποτελούν τις βασικές αρχές άσκησης διοίκησης, αρχές οι οποίες επιτυγχάνονται με την ορθή λειτουργία Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ύπαρξης μιας μεταβατικής περιόδου για τους Δήμους ως προς την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει σταδιακά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Συστημάτων, να εξειδικευτούν τα κριτήρια και ο τρόπος λειτουργίας με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των Δήμων -ιδιαίτερα στους μικρούς και απομακρυσμένους, που και λόγω της κινητικότητας αποψιλώνονται από ικανά και έμπειρα στελέχη-, να προσληφθούν στελέχη αντίστοιχων προσόντων μέσα από μια ενιαία προκήρυξη του Υπουργείου Εσωτερικών - και να εκπαιδευτούν ανάλογα, αποκλειστικά γι αυτό το αντικείμενο.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται εξ αποστάσεως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διάρκειας 33 ωρών που απευθύνεται σε υπαλλήλους των Δήμων, με στόχο, να εμβαθύνουν με πρακτικό τρόπο στις τεχνικές διενέργειας των εσωτερικών ελέγχων, με βάση το εγχειρίδιο Εσωτερικού Ελέγχου για τους ΟΤΑ που έχει εκδώσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας(ΕΑΔ).

Τελευταία Νέα από την ΠΕΔ Ηπείρου

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd