Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία. Το περιεχόμενο της ανανεώνεται διαρκώς.
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 10:20

Επιστολή Προέδρου σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην Ήπειρο

κ. Υπουργέ,

Στις 21/03/2020 η Ήπειρος και συγκεκριμένα Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες στα Ιωάννινα την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία, επλήγησαν από μια
ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 2:49 τα ξημερώματα, 14 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας.

Ειδικότερα επλήγησαν: η Δ.Ε. Φαναρίου, του Δήμου Πάργας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου, η κοινότητα Σαμονίδας της Δ.Ε. Σουλίου, οι κοινότητες Ξηρολόφου και Καρβουναρίου της Δ.Ε. Παραμυθιάς, η Δ.Ε. Αχέροντα του Δήμου Σουλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, οι Δημοτικές Ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου, οι κοινότητες Μαργαριτίου, Σπαθαραίων και Καρτερίου της Δ.Ε. Μαργαριτίου, η κοινότητα Αργυροτόπου της Δ.Ε. Συβότων και η κοινότητα Ηγουμενίτσας της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου και οι κοινότητες Παλαιοχωρίου Μπότσαρη και Σεριζιανών, της Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, του Δήμου Δωδώνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι παραπάνω περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με τα με υπ. αρ. 2114/23.03.2020 (ΑΔΑ: 6ΜΛΠ46ΜΤΛΒ-32Ξ), 2096/23.03.2020 (ΑΔΑ: ΨΨ6146ΜΤΛΒ-2Φ1) και 2115/23.03.2020 (ΑΔΑ: ΩΧ6446ΜΤΛΒ-ΣΔΩ) έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Προκλήθηκαν σοβαρές και πολλαπλές ζημιές και προέκυψαν ανάγκες αποκατάστασης κτιριακών και άλλων ζημιών καθώς και ανάγκες στήριξης των δημοτών μας.

Η ανταπόκριση της Πολιτείας, ήταν άμεση, τόσο με την αποστολή κλιμακίου για καταγραφή, όσο και με την κήρυξη των Δήμων και των Κοινοτήτων τους σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας από το αρμόδιο Υπουργείο και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η αντιμετώπιση όμως των ζημιών και η διαχείριση των συνεπειών της ισχυρής σεισμικής δόνησης και κυρίως οι ανάγκες στήριξης των δημοτών μας, απαιτούν αυξημένες δαπάνες, ώστε να ανταποκριθούμε στην δύσκολη συγκυρία.

Επειδή επιπλέον η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού σήμερα δίνει με όλους μαζί, μια δύσκολη μάχη, λόγω του κορωνοιού με συνέπεια να δυσχεραίνεται περισσότερο η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, ζητάμε να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό (για τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες) ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία μας και να παρέχουμε κρίσιμες και χρήσιμες υπηρεσίες που αφορούν στην καθημερινότητα των δημοτών μας.

κ. Υπουργέ,

Αναγνωρίζουμε την σημαντική και αποτελεσματική συμβολή σας στην επίλυση πολλών ζητημάτων.

Απ’ όλους μας αναγνωρίζεται η οργανωμένη και επιτυχημένη δουλειά που γίνεται και γι’ αυτά τα ζητήματα σε Εθνικό επίπεδο.

Πιστεύουμε ότι θα σταθείτε για μια φορά ακόμα αρωγός για τους Δήμους μας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
 

Τελευταία Νέα από την ΠΕΔ Ηπείρου

Our website is protected by DMC Firewall!