Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία. Το περιεχόμενο της ανανεώνεται διαρκώς.
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 15:24

Προβλήματα σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Όπως σας είναι γνωστό η αποκομιδή των απορριμμάτων σε πολλούς Δήμους της Ηπείρου και ευρύτερα της χώρας, ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους που δεν διαθέτουν οργανωμένη Υπηρεσία Καθαριότητας ή τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσωπικό, γίνεται με ανάθεση σε ιδιώτες κατόπιν διαγωνισμού. Είναι μια διαδικασία που διευκολύνει τους ΟΤΑ με δεκάδες οικισμούς και μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, αλλά με ελάχιστο πληθυσμό τους χειμερινούς μήνες, αφού το κόστος είναι μικρότερο, άρα και η επιβάρυνση των δημοτών συγκριτικά με την αποκομιδή με ίδια μέσα. Το «πάγωμα», ελέω μνημονίων, των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού τα προηγούμενα έτη δεν επέτρεψε στους ΟΤΑ να στελεχώσουν ούτε αυτές τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και αναγκαστικά η αποκομιδή γινόταν με ανάθεση.

Μετά την έγκριση προσλήψεων στους Δήμους με το Ν. 4479/2017 σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, διαδικασία που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί με τους οριστικούς πίνακες κατάταξης και παρόλο που η πλειονότητα των μικρότερων Δήμων της Ηπείρου ζήτησε ελάχιστες ή καθόλου θέσεις για την καθαριότητα, λόγω ανεπάρκειας εξοπλισμού και τεχνικών υποδομών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με βάση τον παραπάνω νόμο αλλά και την εγκύκλιο για την 3Κ/2018 προκήρυξη πλήρωσης θέσεων μόνιμου προσωπικού, αποφάνθηκε ότι οι ΟΤΑ υποχρεούνται να κάνουν με ίδια μέσα την αποκομιδή και να μην αναθέτουν αυτή την υπηρεσία σε ιδιώτες.

Εκ των πραγμάτων υπάρχει μείζον πρόβλημα για πολλούς ΟΤΑ στην Ήπειρο, είτε αναθέτουν το σύνολο, είτε μέρος της αποκομιδής σε ιδιώτες, αφού η «απαγόρευση» ουσιαστικά των αναθέσεων και η αδυναμία να πραγματοποιηθεί με ίδια μέσα, οδηγούν σε αδιέξοδο αιρετούς και πολίτες. Ιδιαίτερα άμεσο και σοβαρό είναι το πρόβλημα για Δήμους στους οποίους λήγουν ή έληξαν ήδη οι συμβάσεις με ιδιώτες και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας στην ουσία απαγορεύει να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί νέων αναθέσεων.

Με τις νόμιμες παρατάσεις στις συμβάσεις που λήγουν και με προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι Δήμοι προσπαθούν να βρουν λύση και να φτάσουν σε νέους διαγωνισμούς-αναθέσεις, ωστόσο θεωρούμε ότι θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Κατόπιν αυτών προτείνουμε:

(α) να τροποποιηθεί το άρθρο 24 του Ν. 4479/2017 που αφορά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και να αναφέρεται ότι: «μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών κάλυψης των αντίστοιχων θέσεων, οι ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών –δύνανται να- παρέχουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας με ίδια μέσα, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ», ώστε να σταματήσουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ελέγχουν την νομιμότητα των αποφάσεων, να θέτουν εμπόδια και απαγορεύσεις και

(β) να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ότι με το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» δεν επιτρέπεται η προμήθεια απορριμματοφόρων, όπως λανθασμένα επικαλείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, απορρίπτοντας απόφαση Δήμου της Ηπείρου..

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου

 

Επισυμάτεται ολόκληρη η επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd