Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία. Το περιεχόμενο της ανανεώνεται διαρκώς.
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 09:32

27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που εκπροσωπεί περισσότερες από 40 οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιεί το 27ο Συνέδριό του στις 17-19 Νοεμβρίου 2017 στην Ηγουμενίτσα (Αμφιθέατρο ΤΕΙ), με θέμα:

«Προβλήματα Κλειστών Θαλάσσιων Κόλπων»

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Π.Ε.Δ. Ηπείρου και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Έναρξη: Παρασκευή 17/11/2017 ώρα 16.00

Γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των κλειστών κόλπων και το γεγονός ότι αποτελούν πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα, θεωρούμε ότι το θέμα του 27ου Συνεδρίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι σημαντικό επειδή:

  • Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο μήκος ακτογραμμών στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Οι Ελληνικές ακτές και θάλασσες είναι μέρος των αντίστοιχων Μεσογειακών οικοσυστημάτων. Επομένως ότι συμβαίνει σε αυτά επηρεάζει και το αντίστοιχο Ελληνικό περιβάλλον.
  • Από τις Ελληνικές θάλασσες και ακτές ιδιαίτερη σημασία και αξία έχουν οι κλειστοί κόλποι που επηρεάζονται από την κατάσταση της Μεσογείου, αλλά και τα ιδιαίτερα δικά τους χαρακτηριστικά και προβλήματα. Παράλληλα η αξία τους είναι μεγάλη για τα φυσικά και ανθρωπολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και για τα προβλήματα που παρουσιάζουν. Αποτελούν δε ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν συμβάλλοντας στην τοπική εθνική οικονομία, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Συμβάλουν επίσης και στη διατήρηση της φυσιογνωμίας των περιοχών που ανήκουν.
  • Η Ελληνική Πολιτεία, μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει την αξία των κλειστών κόλπων για το περιβάλλον και την οικονομία, με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται επαρκώς και να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.
  • Το 27ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ φιλοδοξεί να αναδείξει τα προβλήματα γενικά των κλειστών κόλπων και ιδιαίτερα των πιο γνωστών και σημαντικών από αυτούς.
  • Τα αρμόδια υπουργεία, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και τα ερευνητικά κέντρα, που συνδέονται με τους κλειστούς κόλπους, ή ενδιαφέρονται για αυτούς, θα κληθούν να συμβάλουν στην ανάδειξη της αξίας τους, των προβλημάτων και της επίλυσης αυτών με τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, το οποίο φιλοδοξεί να τα αναδείξει και να ζητήσει τη λήψη μέτρων πριν είναι αργά.

Εισηγήσεις θα γίνουν από φορείς και πρόσωπα που ειδικεύονται σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος ή σχετίζονται με ζητήματα κλειστών κόλπων.

Το συνέδριο θα μαγνητοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στα περιφερειακά ΜΜΕ. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα απομαγνητοσκοπηθούν και θα δημοσιευθούν στις ιστοσελίδες των συνδιοργανωτών και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Τέλος το κοινό ψήφισμα θα αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία, οργανώσεις, κρατικούς οργανισμούς κλπ.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με το περιβάλλον, τους ΦοΔΣΑ, οικολογικές οργανώσεις κλπ.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Συνέδριο, στο οποίο θα αναπτυχθεί προβληματισμός για ένα σημαντικό θέμα, που σίγουρα μας απασχολεί όλους.

 

Τελευταία Νέα από την ΠΕΔ Ηπείρου

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd