Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 14:21

ΚΕΔΕ - ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από 1-3 Δεκεμβρίου 2016 με κεντρικό θέμα, «ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», συμμετείχε και παρακολούθησε τις εργασίες του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλος, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Ο Πρόεδρος στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της οικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης των ΟΤΑ καθώς και της καταστατικής θέσης των αιρετών που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των.

Τόνισε την επιτακτική ανάγκη απόδοσης της νέας γενιάς των «παρακρατηθέντων πόρων», και την άμεση αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10 % των πόρων της αυτοδιοίκησης για το 2017, λέγοντας ότι, Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές.

Συνεχίζοντας, είπε ότι, δώσαμε και δίνουμε την μάχη για να στηρίξουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Συμμετέχουμε στον Διάλογο για την Μεταρρύθμιση και απαιτούμε η Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει μέσα σε επίπεδα σταθερότητας και συνεργασίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία των δυο Βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών, με συντονισμό κοινών δράσεων. Είναι επιτακτική η ανάγκη χρηματοδότησης Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα χρηματοδοτήσει τα προγράμματα και τα έργα τοπικής ανάπτυξης, πενταετούς διάρκειας ως ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ.

Το Πρόγραμμα να χρηματοδοτεί δράσεις που δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ και κυρίως μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων.

Κόκκινη γραμμή για την Αυτοδιοίκηση, αποτελεί επίσης η καθιέρωση ως σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων της απλής αναλογικής χωρίς να περιλαμβάνεται πρόταση εκλογής των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών
Βιώνουμε όλοι, πολίτες και Αυτοδιοίκηση μια παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να αντιδράσουμε για να λειτουργήσουμε «σωτήρια» για την ίδια την χώρα και όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση. Μόνο με την Αυτοδιοίκηση μπροστά και σε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει και εθνική ανάπτυξη.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 25 Νοεμβρίου 2016, ως κείμενο θέσεων, κατατέθηκαν στο Προεδρείο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με στόχο, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση στρατηγικής για τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων της Ηπείρου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.

Έκθεση εικόνων

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd